Politic

NATO: Turcia anunţă prima reuniune a comitetului de monitorizare a angajamentelor Finlandei şi Suediei

O reuniune între Turcia, Finlanda şi Suedia pentru evaluarea progreselor realizate în punerea în aplicare a cererilor Ankarei legate de contraterorism va avea loc în luna august, a anunţat joi şeful diplomaţiei turce Mevlut Cavusoglu, relatează Reuters şi AFP.

Potrivit demnitarului turc, aceasta va fi prima reuniune a ‘comitetului permanent de monitorizare’ ce va evalua punerea sau nu în practică a promisiunilor formulate în memorandumul semnat de Ankara, Helsinki şi Stockholm la finalul lunii iunie, cu ocazia Summitului NATO de la Madrid.

”Dacă aceste ţări nu pun în practică punctele care figurează în memorandum, atunci parlamentul nostru nu va ratifica protocolul de aderare”, a avertizat Cavusoglu, care a reluat astfel o afirmație făcută luni de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Semnarea memorandumului respectiv a permis ridicarea veto-ului Ankarei faţă de aderarea celor două ţări nordice la Alianţa Nord-Atlantică.

Textul documentului afirmă că Helsinki şi Stockholm consideră Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) drept organizaţie teroristă şi că Finlanda şi Suedia se angajează să nu sprijine diverse grupări denunţate de Turcia, printre care Unităţile de Protecţie a Poporului (YPG), principala miliţie kurdă din Siria.

De asemenea, cele două ţări se angajează să examineze ”în mod prompt şi minuţios” cererile de extrădare turce.

La Summitul NATO de la Madrid, din 28-30 iunie, Finlanda şi Suedia au fost invitate să devină membre ale NATO, după ce în 18 mai cele două ţări au prezentat cererea oficială de aderare la organizaţie.

Semnarea protocoalelor de aderare a celor două ţări nordice de către cele 30 de state membre NATO a avut loc la Bruxelles în 5 iulie.