Economie

Spătaru: Planul de restructurare operaţională a ROMAERO, aprobat astăzi în Guvern, vizează stabilizarea societăţii

Executivul a aprobat, în şedinţa de miercuri, planul de restructurare operaţională a ROMAERO pentru perioada 2022-2031, un plan ambiţios, ce vizează stabilizarea societăţii, a anunţat Florin Spătaru, ministrul Economiei.

„Industria de apărare din România poate fi revitalizată, dar pentru acest lucru trebuie să avem o strategie, un plan, fie că vorbim de investiţii sau de reorganizarea activităţii. ROMAERO este cea mai mare companie din industria aerospaţială şi de apărare românească, fiind şi unul dintre cei mai importanţi furnizori de produse şi servicii pentru Forţele Aeriene Române, dar dificultăţile întâmpinate în pandemie, precum şi refuzurile repetate ale consiliilor de administraţie de a aproba planurile de redresare, reorganizare şi restructurare a societăţii propuse de-a lungul timpului, începând cu anul 2015, au avut ca efect scăderea rapidă a cifrei de afaceri şi degradarea continuă a tuturor indicatorilor de performanţă. Nu îmi doresc să arăt cu degetul vinovaţii, vreau ca în mandatul meu să fac lucrurile corect. Planul de restructurare operaţională a Societăţii ROMAERO SA aprobat astăzi în Guvern este un demers ambiţios, care vizează stabilizarea societăţii, prin restructurarea datoriilor către stat şi creditori, însoţită de un program de investiţii necesare retehnologizării fluxurilor de producţie şi mentenanţă, în scopul creşterii productivităţii muncii şi extinderii portofoliului de clienţi”, a declarat Florin Spătaru, conform unui comunicat al ministerului de resort remis AGERPRES.

Potrivit ministrului, implementarea acestor măsuri va asigura repoziţionarea societăţii ROMAERO S.A. în industria aerospaţială naţională şi globală şi menţinerea capabilităţilor naţionale necesare, în situaţii de criză sau conflict, pentru structurile de ordine publică, apărare şi siguranţă naţională.

Planul de reorganizare al ROMAERO stabileşte paşii de urmat pe termen scurt, mediu şi lung, având ca scop revitalizarea societăţii, eficientizarea economico – financiară şi îndeplinirea unor obiective operaţionale ce vor permite societăţii să devină atractivă pentru realizarea unor parteneriate strategice.

Măsurile propuse vor avea un impact pozitiv atât în ceea ce priveşte păstrarea şi creşterea locurilor de muncă, cât şi în ceea ce priveşte cooptarea în circuitul productiv a specialiştilor în domeniu. De asemenea, implementarea Planului de restructurare operaţională a Societăţii ROMAERO S.A. asigură funcţionarea acestei societăţi la standardele optime, pentru satisfacerea cerinţelor Forţelor Sistemului Naţional de Apărare, astfel încât să fie asigurate toate condiţiile specifice necesare pentru îndeplinirea angajamentelor asumate de România prin participarea Armatei Române, cu forţe în teatrele de operaţii şi la misiunile de menţinere a păcii, alături de forţele NATO şi cele ale Uniunii Europene.