Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a pledat pentru ca fiecare şcoală să aibă un însemn propriu, fără ca aceasta să însemne reintroducerea uniformelor obligatorii.
„Nu am vorbit niciodată despre reintroducerea uniformelor obligatorii. Am spus întotdeauna că este bine. Atât cât am văzut în sisteme de educaÅ£ie avansate – Statele Unite, Marea Britanie, FranÅ£a. Să avem elevi mândri de ÅŸcoala lor. Să poarte un însemn, fie că este un pin aÅŸa cum purtăm tricolorul, putem purta însemnul ÅŸcolii, fie că este o cravată, fie că este o eÅŸarfă pentru fete. ÃŽmi doresc să fie mândri de ÅŸcoala lor ÅŸi acest lucru să se facă ÅŸi prin însemne. ÃŽnsemnele de apreciere la adresa ÅŸcolii nu înseamnă uniformă obligatorie. ÃŽn urmă cu exact 40 de ani, în septembrie 1982, aveam matricole, nu ÅŸtiu dacă aveam o uniformă standard, dar eram mândru de apartenenÅ£a la Sf. Sava”, a afirmat, luni, Câmpeanu, în prima zi de ÅŸcoală a anului ÅŸcolar 2022-2023, la Colegiul NaÅ£ional ‘Sf. Sava’.
Ministrul a precizat că îşi doreÅŸte ca, prin curriculum la dispoziÅ£ia ÅŸcolii, fiecare elev să aibă ÅŸansa să atingă potenÅ£ialul lui maxim ÅŸi să se elimine „goana după note”.
„Ne dorim un învăţământ centrat pe competenÅ£e, pe aÅŸteptările elevilor, pe ceea ce au nevoie pentru a se dezvolta armonios în societatea viitorului. (…) Să eliminăm acea presiune inutilă generată de goana după note a elevilor, goana după note a multor părinÅ£i care nu înÅ£eleg că ÅŸcoala nu se face pentru note. Åžcoala se face pentru ca ai lor copii să deprindă acele competenÅ£e care îi vor ajuta să se dezvolte în viaţă conform propriilor aspiraÅ£ii, atât personală, cât ÅŸi profesională. Curriculum la dispoziÅ£ia ÅŸcolii, la alegerea elevului, va trebui să fie mult mai important decât până acum pentru a oferi fiecărui elev ÅŸansa de atinge potenÅ£ialul lui maxim”, a adăugat Cîmpeanu.