Politic

Preşedintele chinez Xi Jinping se va întâlni cu omologul său iranian în Uzbekistan

Preşedintele chinez Xi Jinping se va întâlni pentru prima dată cu omologul său iranian Ebrahim Raissi, în marja summitului Organizaţiei pentru Cooperare de la Shanghai (OCS) din Uzbekistan, a anunţat televiziunea de stat chineză CCTV fără alte detalii, relatează AFP.

China, critică cu privire la sancţiunile impuse de Washington împotriva Teheranului, a semnat în martie 2021 un acord strategic pe 25 de ani cu Iranul.

Beijingul încearcă de multă vreme să consolideze legăturile cu Teheranul, Xi Jinping descriind Iranul drept „principalul partener al Chinei în Orientul Mijlociu” în cursul unei rare vizite în această ţară, în 2016.

Întâlnirea dintre cei doi lideri survine în timp ce discuţiile despre un potenţial acord care să pună capăt dezvoltării de arme nucleare de către Teheran par să fi stagnat.

Din aprilie 2021, Iranul a fost implicat în negocieri mediate de UE pentru relansarea JCPOA, acronimul acordului încheiat în 2015 cu Teheranul de către cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU (SUA, Franţa, Marea Britanie, China şi Rusia) plus Germania pentru a limita programul nuclear iranian în schimbul ridicării sancţiunilor internaţionale.

Textul anterior a fost anulat în 2018 odată cu retragerea unilaterală a SUA şi restabilirea sancţiunilor de către Donald Trump, ceea ce a dus la o diminuare treptată de către Teheran a obligaţiilor sale.

Xi Jinping şi Ebrahim Raissi au avut o convorbire telefonică în luna iulie.

Creată în 2001, OCS grupează Rusia, China, India, Pakistan şi patru state din Asia Centrală – Kazahstan, Kârgâzstan, Uzbekistan şi Tadjikistan.

Această organizaţie este considerată drept rivala unor instituţii occidentale, într-un context de tensiuni între, pe de o parte, SUA şi Uniunea Europeană şi, pe de altă parte, China şi Rusia.