ENERGIE

Investiţie de aproape 1,93 milioane lei pentru o platformă de colectare a gunoiului de grajd deschisă în Drăgăneşti

Fermierii din comuna prahoveană Drăgăneşti beneficiază de o platformă de colectare a gunoiului de grajd, o investiţie de aproape 1,93 milioane de lei, a anunţat, miercuri, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), într-un comunicat de presă.

Noua platformă are o capacitate 1.550 mc/an, iar fermierii şi gospodarii care au încheiate contracte cu platforma comunală şi fac dovada predării gunoiului de grajd sunt consideraţi, de către APIA şi AFIR, conformi din punctul de vedere a capacităţilor de stocare, fapt care îi scuteşte pe aceştia de investiţii proprii în platforme individuale.

Potrivit sursei citate, investiţia este finanţată în proporţie de 95% de MMAP, prin proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” (CIPN), restul de 5% fiind contribuţie locală.

„Investiţia oferă, pe lângă platforma propriu-zisă, şi un set de utilaje destinat colectării, manevrării, compostării şi împrăştierii gunoiului de grajd: un tractor, două remorci, un încărcător frontal, o maşină de împrăştiat compostul şi o cisternă vidanjă. Gestionarea platformei va fi asigurată de UAT Drăgăneşti care va fi în măsură să implementeze un serviciu public pentru managementul dejecţiilor provenite de la animalele din gospodării şi fermele mici”, se arată în comunicat.

Proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” este parte a demersurilor Guvernului României de asigurare a implementării Directivei Nitraţi, prin care se urmăreşte reducerea poluării cu nutrienţi din surse agricole, fiind în a doua fază, de finanţare adiţională.

În perioada 2008 – 2017, prin proiectul iniţial au fost finanţate 86 de platforme de management de gunoi de grajd. Finanţarea adiţională a proiectului a fost alocată pentru cinci ani, până în martie 2022.

În faza actuală a proiectului vor fi finanţate peste 86 de comunităţi locale, notează MMAP.