Politic

Londra va trimite Ucrainei noi rachete de apărare antiaeriană

Regatul Unit a anunţat joi că va furniza suplimentar Ucrainei rachete antiaeriene şi în special muniţie capabilă să doboare rachete de croazieră, potrivit Ministerului britanic al Apărării, notează AFP.

Acest anunţ se înscrie în voinţa manifestată de aliaţii Ucrainei reuniţi miercuri la Bruxelles de a ajuta Kievul să îşi consolideze apărarea antiaeriană cât mai curând posibil, după bombardamentele intense ale Rusiei asupra ţării.

Rachetele AMRAAM, care vor fi furnizate Kievului „în următoarele câteva săptămâni” pentru a fi folosite de sistemul de apărare aeriană NASAMS promis de Statele Unite, sunt primele date de Londra pentru a putea doborî rachete de croazieră, a subliniat ministerul britanic într-un comunicat.

„Aceste rachete vor ajuta la protejarea infrastructurii naţionale critice a Ucrainei”, se spune în text.

În plus, Londra a anunţat furnizarea suplimentar a sute de rachete de apărare aeriană, precum şi a sute de drone pentru a sprijini serviciile ucrainene de informaţii.

Marea Britanie va dona, de asemenea, 18 obuziere howitzer, pe lângă cele 64 deja livrate.

„Aceste arme vor ajuta Ucraina să-şi apere cerul de atacuri şi vor întări apărarea alături de NASAMS americane”, a declarat ministrul britanic al apărării, Ben Wallace.

Anunţul britanic a fost făcut înaintea reuniunii miniştrilor apărării NATO la Bruxelles, joi, în contextul în care preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut crearea unui „scut” antiaerian deasupra Ucrainei.