Interviurile AY

Interviu cu președintele Camerei de Comerț și Industrie Iași, Paul Butnariu

Președintele Camerei de Comerț și Industrie Iași, Paul Butnariua acordat un interviu pentru Revista AY DIALOG 3/2022 – Ediție Specială de Ziua Națională a României.

– Ce rol joacă Camera de Comerț și Industrie Iași în atragerea de investiții la nivelul județului pe care îl reprezintă?-

Tot ceea ce întreprinde Camera de Comerț și Industrie are ca scop și ca finalitate dezvoltarea economică prin atragerea de investiții și investitori în județul Iași. De altfel, acest rol este definit prin însuși statutul Camerei. Dar pe de altă parte, această misiune poate avea succes numai printr-o strânsă colaborare cu mediul public, administrativ și diplomatic, precum și printr-o comunicare onestă și eficientă cu comunitatea de afaceri.

 

– Care sunt cele mai dezvoltate sectoare comerciale de pe raza județului Iași?

Principalul sector care produce un sfert din Produsul Intern Brut al județului Iași este cel al producției industriale, dar cel mai dinamic este sectorul IT și al industriilor creative. În strânsă legătura cu dezvoltarea economică se află creșterea cifrei de afaceri a comerțului și serviciilor pentru că domeniile în care excelează Iașul în această perioadă sunt domenii ce permit o salarizare superioară, ceea ce induce o cerere de bunuri și servicii crescută. În particular, specificul de oraș universitar al Iașului – cu peste 55.000 de studenți – conferă un statut special, în care motorul dezvoltării economico-sociale îl reprezintă mediul academic-universitar. Prin calitatea superioară a resursei umane, prin calitatea și viteza conexiunii la internet, prin dezvoltarea Aeroportului Iași, prin investiții imobiliare în birouri clasa A+, s-au creat condiții propice pentru dezvoltarea industriilor creative, a afacerilor digitale și a sectorului IT, dar și a firmelor ce se ocupa de organizarea de evenimente, conferințe și congrese internaționale. Nu în ultimul rând, după anii de izolare pandemică asistăm la revigorarea turismului, Iașul confirmând statutul de capitală a turismului ecumenic și religios din Estul Europei, dar și ca o noua și inedită destinație europeană de city break, fiind chiar recent votat în acest sens.

 

 

– Cum poate sprijini CCI  companiile care își doresc să dezvolte proiecte noi de afaceri în Iași?

În primul rând, prin informații corecte, specifice interesului unui investitor,  care să îi prezinte în adevărata măsură punctele tari și punctele slabe, oportunitățile și riscurile deschiderii unei afaceri într-un anumit domeniu în Iași. Informații despre taxele, impozitele și facilitățile locale. Informații privind stocul suprafețelor pentru investiții greenfield, al terenurilor, spațiilor, birourilor, prețul de închiriere sau de vânzare al acestora, spații sau terenuri deținute de primării, disponibilitățile și avantajele parcurilor industriale și tehnologice, amplasarea și disponibilitatea centrelor logistice, a rețelelor de utilități și infrastructură. Cel mai important este să prezentăm o imagine reală, necosmetizată a situației infrastructurii regionale energetice și de transport, a infrastructurii agricole (drumuri, silozuri, hale și depozite frigorifice), a calității infrastructurii din medicină și din educație. Furnizarea de date privind calitatea și recrutarea resurselor umane, taxarea muncii, nivelul salarial real, gradul de educație sau specializarea profesională, calitatea și nivelul educației de la grădiniță până la liceu, descrierea, numărul și specializarea facultăților din cadrul universităților ieșene, calitatea vieții sau petrecerea timpului liber reprezintă, de asemenea, un tip de informații pe care le oferim tuturor celor interesați de a investi în Iași. Și, desigur, Camera oferă consultanță și asistență juridică personalizată pentru înființarea unei firme, ajungând la performanța ca unui antreprenor să îi fie necesare doar 45 de minute pe care sa le consume alături de un Consultant cameral pentru a-și înființa o firmă.

 

 

– Care sunt la momentul actual cele mai atractive domenii de investiție din Iași?

Eu cred ca sunt o multitudine de domenii atractive pentru investiții în Iași.

Încep cu domeniul agro-alimentar, aici existând multe oportunități pentru dezvoltarea afacerilor, fie cu fonduri proprii, fie cu fonduri europene nerambursabile. Vorbim aici de produse bio sau ecologice, de creșterea animalelor, mai ales miei și ovine, de înființare de livezi, plantații de viță de vie sau de arbuști fructiferi (zmeură, afine, mure, cătină) și nu în ultimul de investiții în acvacultură și piscicultură.

O gamă largă de servicii sunt solicitate de o cerere în continua creștere și diversificare. Am vorbit de extraordinara dezvoltare a industriilor creative și IT, dar mai completez ca Iașul este în top 3 național în aceste domenii și că mai este încă mult loc de creștere al acestei nișe.

În sectorul construcțiilor sunt două direcții mari de creștere viitoare. Prima o constituie domeniul  rezidențial, apartamente, case, dar și birouri. Și aici Iașul are o particularitate care îl favorizează în topul național: numărul mare de studenți care închiriază sau cumpără locuințe în Iași, precum și numărul record de cetățeni din regiune, dar mai ales din Republica Moldova și Ucraina care decid să se stabilească în Iași, având în vedere oportunitățile profesionale, salariile și calitatea vieții în acest pol de dezvoltare europeană. A doua direcție de creșterea în domeniul construcțiilor o reprezintă volumul mare de investiții publice în infrastructura de transport și in clădiri de utilitate publica prevăzute a se construi în viitorii 5-10 ani și care acum se află în diverse stadii de proiectare și lansare a licitațiilor. Putem vorbi aici despre proiecte de investiții cu valori de sute de mii, milioane și miliarde de euro, cum ar fi:

# Autostrada A8 Târgu Mureș – Iași , care va traversa și Munții Carpați.

# Pod transfrontalier peste râul Prut, între România și Republica Moldova.

# Modernizarea caii ferate București-Iași-Chișinău.

# Tren metropolitan Iași.

# Centura ocolitoare Nord, și respectiv Est, a Municipiului Iași.

# Construcție sală de spectacole pentru Opera Naționala Română din Iași.

# Renovare sală de concerte a Filarmonicii ”Moldova” Iași.

# Construcție Spital regional de urgentă și campusul universitar aferent.

# Construcție Centru național al inimii – cardio și a Centrului național al creierului – neuro.

# Complex sportiv sală de sport și stadion.

Mai trebuie precizat că, în pofida poziției geografice aparent defavorabile – la 20 km de granița de est a UE – Iașul atrage cei mai mulți investitori din Republica Moldova și mai nou din Ucraina și cu siguranță va deveni un centru important și o punte comercială între Estul și Vestul european. Am lăsat la final un sector subfinanțat în România, dar care are un potențial de creștere exponențial în Iași, și mă refer aici la domeniul cercetare-dezvoltare și inovare, al dezvoltării digitale și al inteligenței artificiale, al cercetării și aplicațiilor medicale, genetice, al biotehnologiilor și nanotehnologiilor, al științelor aplicate.

 

 

– Ce proiecte pregătește CCI Iași pentru anul următor?

 

Să oferim antreprenorilor și companiilor servicii mai performante și mai diversificate, să organizam noi cursuri de formare și reconversie profesională conform cerințelor și tendinței pieței muncii, dar și să continuăm cu succes implementarea proiectelor cu fonduri UE. Avem în proiect organizarea de 3-4 misiuni economice, sub egida Camerei și în parteneriat cu administrația publică și cu firme specializate. Întocmirea clasamentului anual ”Topul Firmelor Ieșene”, care va ajunge la ediția cu numărul  30, precum și a unei noi ediții anuale a ”Breviarului Economic al Județului Iași”. Ne propunem și organizarea la Iași, în premieră, a două evenimente naționale: Adunarea generală a Camerelor de Comerț și Industrie din România, precum și o Conferința internațională dedicată Arbitrajului Comercial.

Dar cel mai important obiectiv, atât pentru noi cât și pentru toate Camerele de Comerț și Industrie din România, îl reprezintă promovarea și aprobarea în Parlamentul României a unei noi Legi a Sistemului Cameral românesc, care să conducă la revitalizarea Camerelor de Comerț și Industrie și la creșterea rolului și performanțelor acestora în serviciul comunităților de afaceri și în interesul binelui public. Avem și un proiect în care vă solicităm sprijinul direct și pentru care am fi extraordinar de recunoscători dacă se va concretiza: deschiderea unei linii aeriene internaționale Istanbul-Iași, punând astfel în valoare oportunitățile Aeroportului Internațional Istanbul și ale Turkish Airlines în asigurarea unui număr uriaș de curse regionale, continentale și intercontinentale! În final, vreau să apreciez în mod deosebit activitatea și sprijinul pe care l-am primit în mod constant din partea Ambasadei României în Turcia, profesionalismul personalului consular care au rezolvat cu promptitudine și fără birocrație excesivă toate problemele ridicate prin intermediul Camerei de Comerț de către oamenii de afaceri! Vă transmit din inimă cele mai sincere mulțumiri pentru oportunitatea de a prezenta Camera de Comerț și Industrie Iași și comunitatea de afaceri ieșeană în paginile revistei dumneavoastră.Vă așteptăm cu mult drag și cu toată deschiderea să veniți la Iași (de ce nu, chiar cu un zbor  direct operat de Turkish Airlines?) și vă adresez tradiționala urare a Camerei de Comerț și Industrie Iași: Să fiți sănătoși și la pungă groși!