Politic

Forţele aeriene germane vor participa din nou la apărarea flancului estic al NATO

Forţele aeriene germane vor lua parte din nou la apărarea flancului de est al NATO la sfârşitul acestui an, informează vineri dpa.

Piloţi germani, împreună cu colegi din Spania, urmează să monitorizeze spaţiul aerian de deasupra statelor membre ale NATO Estonia, Letonia şi Lituania, care au graniţă cu Rusia.

Luftwaffe va desfăşura două aparate Eurofighter în cele trei republici baltice. NATO protejează spaţiul aerian baltic din 2004 deoarece Estonia, Letonia şi Lituania nu dispun de propriile avioane de luptă, aminteşte dpa.

Trei avioane Eurofighter urmează de asemenea să fie staţionate în România la sfârşitul lui noiembrie, în cadrul misiunii de poliţie aeriană întărită sub comandă NATO în zona de sud.

În paralel, Luftwaffe va continua să contribuie la apărarea spaţiului aerian slovac în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, se arată într-un comunicat de presă. Forţele armate germane au preluat această misiune în septembrie.

Anul viitor, forţele aeriene germane vor reveni în statele baltice în perioada martie-noiembrie.

Întrucât baza aeriană Ämari din Estonia se află în renovare, misiunea de poliţie aeriană a NATO din zona baltică urmează să-şi instaleze cartierul general, în premieră, în Letonia. Primele forţe vor fi desfăşurate probabil la baza Lielvarde din Letonia de la jumătatea lunii ianuarie, pentru pregătirea misiunii.

În plus, a mai făcut cunoscut Luftwaffe, la baza Ämari va fi staţionată o facilitate radar, în perioada martie-iulie 2024, iar la centrul de supraveghere aeriană din Karmelava, în Lituania, va fi desfăşurat personal de instruire.