Diplomacy 61

Ucraina: Prim-ministrul britanic l-a asigurat pe Zelenski că Regatul Unit va continua să sprijine ferm Ucraina în 2024

Prim-ministrul britanic Rishi Sunak l-a asigurat marţi pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski într-o discuţie la telefon că Regatul Unit „va continua să sprijine ferm Ucraina în lupta sa împotriva agresiunii şi ocupaţiei, de-a lungul întregului an 2024 şi pe viitor”, după noi atacuri ruse, informează AFP.

În timpul convorbirii lor telefonice, Rishi Sunak „a subliniat eforturile desfăşurate de Regatul Unit pentru a aduce un sprijin militar şi diplomatic Ucrainei, în special prin noi livrări” de arme, a anunţat Downing Street într-un comunicat.

Prim-ministrul britanic „a prezentat de asemenea condoleanţe tuturor ucrainenilor ucişi şi răniţi în loviturile aeriene barbare întreprinse de Rusia în timpul perioadei de Crăciun”.

Rusia a recurs din nou, marţi dimineaţa, la atacuri „masive” împotriva Ucrainei, ucigând cel puţin cinci civili şi rănind 119 de persoane, în principal la Kiev şi Harkov, potrivit autorităţilor ucrainene, care cer aliaţilor lor occidentali un ajutor militar sporit.

Aceste atacuri intervin la o zi după ameninţarea lui Vladimir Putin de a „intensifica” bombardamentele ruse asupra Ucrainei, ca represalii la un atac asupra Belgorodului, care a avut loc sâmbătă şi care s-a soldat cu 25 de morţi. Atacul asupra oraşului rus a avut loc la rândul său după o serie de lovituri întreprinse cu o zi înainte asupra Ucrainei, soldate cu circa 40 de morţi, dintre care 17 în capitala ucraineană Kiev.

Potrivit Downing Street, cei doi lideri au abordat totodată în convorbirea lor telefonică „cele mai recente evoluţii ale conflictului, în special progresele realizate în Marea Neagră şi succesul apărării aeriene ucrainene, întărită de rachetele sol-aer furnizate de Regatul Unit”.

Londra a anunţat vineri că trimite circa 200 de rachete antiaeriene Ucrainei, pentru a întări apărarea acestei ţări, îndemnându-i pe aliaţi „să-şi dubleze eforturile” pentru a sprijini militar Kievul.

De la începutul anului, Regatul Unit a trimis în Ucraina tancuri de luptă Challenger 2, trei baterii de tunuri de artilerie AS-90 şi sute de vehicule blindate şi rachete de croazieră Storm Shadow, precum şi drone de atac cu rază de acţiune lungă.

Ajutorul militar britanic acordat Ucrainei se cifrează la un total de 4,6 miliarde de lire (5,3 miliarde de euro).