Security&Defense

Ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu a participat la o serie de întâlniri bilaterale în marja reuniunii de securitate de la München

În marja reuniunii de securitate de la München, ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a avut vineri, 16 februarie 2024, întâlniri bilaterale cu omologi și reprezentanți ai unor think tank-uri de prestigiu din mediul internațional.

Ministrul afacerilor externe a avut o întrevedere cu James O’Brien, asistent pentru afaceri europene și eurasiatice al secretarului de stat al SUA. Cei doi oficiali au reiterat importanța consolidării cooperării, atât în plan bilateral, cât și în cadrul NATO, în actualul context de securitate. Un accent special în cadrul discuțiilor a fost pus pe situația de securitate de la Marea Neagră, pe necesitatea întăririi posturii de apărare și descurajare pe Flancul Estic al NATO, precum și pe continuarea sprijinului acordat Ucrainei și Republicii Moldova.

Demnitarul român a avut o scurtă întrevedere cu Frederik Kempe, președinte și director executiv al Consiliului Atlantic al SUA, pe aspecte de interes comun, cu accent pe securitatea și apărarea în regiunea Mării Negre, precum și cu conducerea GLOBSEC:  Wilhelm Molterer, președinte Board, fost vice-cancelar al Austriei, Robert Vass, președinte GLOBSEC, Miroslav Wlachovsky, membru onorific, fost ministru de externe al Slovaciei.

De asemenea, șeful diplomației române a avut o întrevedere cu ministrul de externe al Turciei, Hakan Fidan. Cu acest prilej, cei doi oficiali au realizat un follow-up la discuțiile de la București, pe teme de interes bilateral și regional. Oficialul român a mulțumit omologului turc pentru contribuția importantă la misiunile NATO de poliție aeriană.

Totodată, oficialul român a avut o întrevedere cu omologul muntenegrean, Filip Ivanović. Cu acest prilej, ministrul Luminița Odobescu a reiterat sprijinul ferm al României pentru avansarea procesului de integrare europeană a Muntenegrului, inclusiv prin acordarea de expertiză în domeniile de interes principal pentru partea muntenegreană și a salutat faptul că Muntenegru s-a aliniat deplin deciziilor UE privind susținerea integrității teritoriale a Ucrainei și combaterea agresiunii ruse, inclusiv prin pozițiile conforme Politicii Externe și de Securitate Comună a UE, dovedind, o dată în plus, angajamentul său profund față de valorile europene.

Ministrul de externe român a avut o întrevedere bilaterală cu Mariam Almheiri, șefa Departamentului de Relații Internaționale din cadrul Curții Prezidențiale a Emiratelor Arabe Unite și coordonatoarea delegației emirateze la viitoarea sesiune a Comisiei de cooperare între Guvernul României și Guvernul EAU. Cei doi oficiali au analizat agenda acțiunilor bilaterale preconizate a se desfășura în viitorul apropiat.

De asemenea, ministrul român a felicitat-o pe Mariam Almheiri pentru preluarea portofoliului de șef al Departamentului de Relații Internaționale din cadrul Curții Prezidențiale a Emiratelor Arabe Unite, considerând că această evoluție va fi de natură să consolideze dialogul diplomatic bilateral, în special în contextul evoluțiilor recente pe plan regional și internațional.

Totodată, oficialul român a avut o întrevedere cu Robert Dussey, ministrul de externe al Republicii Togoleze și negociator-șef din partea statelor din Africa, Caraibi și Pacific (ACP) pentru noul cadru de cooperare dintre UE și statele ACP – Acordul Samoa.
Cu acest prilej, cei doi oficiali au făcut o scurtă trecere în revistă a perspectivelor de consolidare a relațiilor UE-Africa și a oportunităților bilaterale de cooperare.