Security&Defense

Ministrul Tîlvăr: „O industrie națională de apărare puternică va consolida poziția țării noastre pe plan regional și internațional.”

Ministrul apărării naţionale, Angel Tîlvăr, a avut vineri, 16 februarie, o întrevedere cu Armin Papperger, CEO-ul companiei Rheinmetall AG, în marja Conferinței de Securitate de la München.

 Principala temă de discuție dintre cei doi oficiali a fost reprezentată de intensificarea cooperării industriale în domeniul apărării.

„Vreau să felicit Rheinmetall pentru decizia de a deveni membru al familiei industriei de apărare din România, prin achiziția pachetului majoritar de acțiuni al companiei Automecanica Mediaș. Sperăm că această decizie va determina cât mai multe companii din Germania să investească în ţara noastră“, a transmis Angel Tîlvăr.

 Ministrul român a accentuat relevanța cooperării la nivel tehnico-militar, un semnal pozitiv fiind semnarea de către Statul Major al Forțelor Terestre, în decembrie 2023, a contractului de modernizare pentru patru sisteme VIFOR bazate pe tunuri antiaeriene Oerlikon 2X35 mm produse de Rheinmetall AG.

 „Am încredere că prin cooperarea cu companii ca Rheinmetall putem să aducem un plus în domenii precum cercetarea şi dezvoltarea, producția de echipamente militare de ultimă generație şi inițierea unor proiecte tehnologice avansate. MApN urmărește constant ca programele de înzestrare să implice, la maximum posibil, industria națională de apărare, care are șansa de a se dezvolta în contextul actual de securitate. O industrie de apărare puternică și adaptată la cerințele mediului de securitate actual și viitor va consolida poziția țării noastre pe plan regional și internațional“, a subliniat ministrul apărării naționale.

 Angel Tîlvăr a reliefat faptul că  România rămâne angajată în cadrul procesului de dezvoltare a capabilităților pentru apărare. În prezent, la nivelul Ministerului Apărării Naționale se derulează, în diferite stadii, peste 60 de programe de înzestrare pentru toate categoriile de forțe ale armatei.