Economie

Economia Japoniei a evitat recesiunea în trimestrul patru din 2023

Economia Japoniei a evitat recesiunea, arată datele finale publicate luni, chiar dacă revizuirea în creştere din trimestrul patru a fost mai slabă decât estimau analiştii, sporind temerile privind încetinirea redresării, transmit DPA şi Reuters.

PIB-ul Japoniei a înregistrat un avans anual de 0,4% în ultimele trei luni din 2023, a informat Biroul Cabinetului, o agenţie a Guvernului de la Tokyo, după ce iniţial se anunţase un declin de 0,4%. Analiştii se aşteptau la o expansiune de 1,1% în trimestrul patru. În trimestrul trei se înregistrase un recul de 2,9%.

Comparativ cu trimestrul trei din 2023, economia niponă a crescut cu 0,1% în perioada octombrie-decembrie 2023, după ce iniţial se anunţase un declin de 0,1%, iar analiştii previzionau o creştere de 0,3%. În trimestrul trei se înregistrase un recul de 0,7%.

„Vestea bună este revizuirea în creştere, dar cererea internă rămâne slabă, în special pe segmentul de consum”, a apreciat Saisuke Sakai, economist la Mizuho Research and Technologies.

Datele revizuite vin pe fondul aşteptărilor pieţei că Banca Centrală a Japoniei (BoJ) ar putea renunţa luna aceasta la ratele negative ale dobânzilor, în condiţiile în care inflaţia se îndreaptă spre ţinta de 2%.

În perioada octombrie-decembrie 2023, cheltuielile de capital au crescut cu 2% în perioada octombrie-decembrie 2023, după ce iniţial se anunţase un declin de 0,1%, iar analiştii previzionau o creştere de 2,5%.

Consumul privat, responsabil pentru aproximativ 60% din economia niponă, a scăzut cu 0,3% în trimestrul patru, faţă de un declin de 0,2% prognozat anterior.

Sakai a avertizat că în primul trimestru din 2024 PIB-ul Japoniei s-ar putea contracta, pe fondul încetinirii economiei Chinei şi a opririi producţiei la o subsidiară a Toyota.

În pofida datelor economice dezamăgitoare, până luna viitoare BOJ va abandona probabil dobânzile negative, în urma aşteptărilor privind majorarea salariilor, în cadrul discuţiilor anuale cu sindicatele, a afirmat Marcel Thieliant, director pentru regiunea Asia-Pacific la Capital Economics.

Cel mai mare sindicat nipon, Rengo, a cerut majorarea salariilor cu 5,85% anul acesta, depăşind 5% pentru prima dată în ultimii 30 de ani.