Cultură

Primul volum colectiv bilingv dedicat unui secol de relații bilaterale România – Turcia, și coordonat de un profesor UB, a fost lansat la Ankara

La invitația Ambasadei României la Ankara, Centrul de Studii Turce al Universității din București, prin conf. univ. dr. Silvana Rachieru, a coordonat un volum colectiv bilingv dedicat unui secol de relații bilaterale. În mod simbolic, primul exemplar a fost oferit pe 31 ianuarie 2024 de către Luminița Odobescu, ministrul afacerilor externe, omologului său turc, Hakan Fidan, aflat în vizită la București.

Joi, 23 mai 2023, volumul a fost lansat oficial în cadrul unui eveniment organizat la Biblioteca Națională din Ankara de către Ambasada României în Turcia, în prezența secretarului de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman și a ministrului adjunct de externe Mehmet Kemal Bozay. La lansare au asistat oficiali ai Ministerului Afacerilor Externe din Turcia și România, reprezentanți ai Parlamentului turc, ai mediului diplomatic, academic și mass-media, precum și ai comunității de români din Turcia.

„Secolul armoniei: relații româno-turce 1923-2023 / Uyum Uyum Yüzyılı: Romanya-Türkiye İlişkileri 1923-2023”, coord. Silvana Rachieru cuprinde studiile a zece specialiști, istorici și cercetători ai relațiilor internaționale și diplomației, care au contribuit la realizarea unei lucrări ce sintetizează acest secol de dialog privit din unghiuri diferite. Volumul oferă o perspectivă cronologică a etapelor parcurse de cele două state în relația diplomatică, ce acoperă transformările din statutul României de la regat, la republica populară și ulterior socialistă din anul 1947 și stat democratic în ultimii 33 de ani. Totodată, textul discută stabilitatea Republicii Turcia în forma statală și acoperirea teritorială construite cu un secol în urmă sub conducerea lui Mustafa Kemal Atatürk. Nu în ultimul rând, lucrarea reflectă și o perspectivă tematică, având ocazia ca în paginile ei să identificăm analize de diplomație publică, diplomație sportivă, diplomație regală, a minorităților, diplomație socialistă și elemente de diplomație contemporană. Cartea beneficiază de prefața scrisă de Luminița Odobescu, ministrul afacerilor externe și postfața ambasadorului Ștefan Tinca. Autorii studiilor sunt: prof. univ. dr. Florin Anghel, cadru didactic la Universitatea „Ovidius” din Constanța, Adelina Zemoiu, cercetătoare la Universitatea Istanbul, conf. univ. dr. Alexandru–Murad Mironov, cadru didactic la Facultatea de Istorie a UB, conf. univ. dr. Daniel Citirigă, cadru didactic la Universitatea „Ovidius” din Constanța, conf. univ. dr. Emanuel Plopeanu, cadru didactic la Universitatea „Ovidius” din Constanța, conf. univ. dr. Cezar Stanciu, cadru didactic la Universitatea „Valahia” din Târgoviște), lect. univ. dr. Metin Omer, cadru didactic la Universitatea „Ovidius” din Constanța, dr. Bogdan Popa, cercetător la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”, dr. Dragoș Mateescu, cercetător la Institutul Diplomatic Român), cu o introducere a coordonatoarei volumului, conf. univ. dr. Silvana Rachieru, directoare, coordonatoare și cadru didactic la Universitatea din București.

Vineri, 24 mai 2024, cartea a fost prezentată studenților și cadrelor didactice de la Universitatea Ankara, la invitația lectorului de limba română, dr. Alina Iftime. Autorii au avut o întâlnire cu decanul Facultății de Litere, Istorie și Geografie, prof. univ. dr. Levent Kaya.

Vernisajul unei expoziții realizate de Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe din România

În cadrul celor două evenimente de lansare a cărții, a fost vernisată și o expoziție realizată de Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe din România, care cuprinde documente de arhivă privind relațiile româno-turce și un omagiu adus lui Dimitrie Cantemir.

Volumul, o inițiativă a Ambasadei României la Ankara și realizat împreună cu Centrul de Studii Turce al Facultății de Istorie din București, acoperă în prezent un hiatus atât din istoriografia românească cât și din cea turcă. Cartea este dăruită la moment aniversar celor care îşi doresc să descopere evoluția relației bilaterale și readuce în memoria colectivă momente cheie și simboluri ale „unui secol de pace inviolabilă și prietenie sinceră” – transmite Centrul de Studii Turce al UB.

Lucrarea este disponibilă pe site-ul Editurii UAIC.