Politic

Suceava: Spaţiu de primire a copiilor refugiaţi din Ucraina, deschis în Punctul de Trecere a Frontierei Siret

Un spaÅ£iu dedicat copiilor ÅŸi familiilor care trec graniÅ£a în România pentru a refugia din calea războiului din Ucraina a fost inaugurat la Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) de la Siret, din judeÅ£ul Suceava, printr-o colaborare a Inspectoratului Teritorial al PoliÅ£iei de Frontieră (ITPF) Sighetu MarmaÅ£iei, Fondul NaÅ£iunilor Unite pentru copii – UNICEF în România ÅŸi AgenÅ£ia ONU pentru RefugiaÅ£i (UNHCR), se arată într-un comunicat de presă transmis de UNICEF.

Potrivit sursei citate, spaţiul a conceput pentru a oferi un loc sigur şi primitor pentru copiii şi familiile silite să-şi părăsească locuinţele din cauza conflictului. Acesta este echipat cu facilităţi adecvate şi resurse necesare pentru a oferi asistenţă de bază, acoperind nevoile imediate ale mamelor cu copii.

„Colaborăm cu UNICEF ÅŸi UNHCR încă de la izbucnirea războiului din Ucraina. ÃŽi sprijinim ÅŸi le mulÅ£umim partenerilor noÅŸtri pentru buna cooperare. Este important să putem oferi un asemenea spaÅ£iu, mai ales că vorbim de o categorie de persoane vulnerabile, ÅŸi anume mame cu copii. Din experienÅ£a avută la PTF Siret, este esenÅ£ial să fim pregătiÅ£i ÅŸi să putem să oferim un sprijin real acestor copii care trec prin momente atât de grele”, a declarat adjunctul ITPF Sighetu MarmaÅ£iei, Pavel NemeÅŸ.

La rândul ei, reprezentanta UNICEF România, Anna Riatti, a subliniat importanţa acestui proiect.

„ÃŽn faÅ£a provocărilor enorme ale crizei generate de războiul din Ucraina, este esenÅ£ial să oferim copiilor refugiaÅ£i, precum ÅŸi familiilor acestora, asistenţă imediată ÅŸi un mediu sigur ÅŸi stabil, de îndată ce trec graniÅ£ele către România. ÃŽncă de la începutul conflictului, în urmă cu doi ani ÅŸi jumătate, UNICEF a lucrat alături de partenerii săi pentru oferirea de servicii esenÅ£iale copiilor ÅŸi familiilor refugiate. Le mulÅ£umim autorităţilor ÅŸi colaboratorilor pentru colaborare”, a afirmat Anna Riatti.

Pablo Zapata, reprezentantul UNHCR, a subliniat necesitatea colaborării continue cu autorităţile naţionale şi locale, precum şi cu partenerii.

„Este esenÅ£ial să menÅ£inem sprijinul nostru comun ÅŸi ca autorităţile, ONG-urile ÅŸi actorii internaÅ£ionali să rămână activi, deoarece refugiaÅ£ii din Ucraina continuă să treacă graniÅ£a în România. Aproximativ 70% dintre refugiaÅ£ii din România sunt femei ÅŸi copii. Serviciile noastre ar trebui să fie gândite pentru a răspunde nevoilor copiilor ÅŸi familiilor din Ucraina”, a spus Zapata.

Iniţiativa se înscrie într-o serie de eforturi comune şi colaborare dintre autorităţi şi agenţiile Organizaţiei Naţiunilor Unite de a răspunde eficient nevoilor refugiaţilor. Autorităţile şi partenerii implicaţi vor continua să monitorizeze şi să îmbunătăţească facilităţile şi serviciile oferite, asigurându-se că toţi cei care trec prin această perioadă dificilă primesc sprijinul necesar.