Guvernul va aproba în şedinţa de joi un proiect de lege privind desfăşurarea activităţii notariale în format electronic, prin intermediul platformei informatice Top-not care urmează a fi dezvoltată şi gestionată de către Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România.
„Proiectul de lege reglementează regimul juridic al îndeplinirii actelor şi procedurilor notariale în formă electronică, prin intermediul platformei informatice Top-not, ale cărei operaţionalizare şi funcţionare sunt reglementate prin acelaşi act normativ. Platforma Top-not urmează a fi dezvoltată şi gestionată de către Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România, are ca scop şi administrarea şi stocarea actelor notariale, precum şi a documentaţiilor care au stat la baza întocmirii acestora şi asigură securitatea, confidenţialitatea, trasabilitatea şi integritatea schimbului de date, asigurând protecţia secretului profesional. (…) Platforma Top-not constituie şi suport tehnic pentru schimbul de informaţii şi date între notarii publici, pe de-o parte, şi autorităţile şi instituţiile publice centrale şi locale, pe de altă parte”, se arată în expunerea de motive a proiectului.
Executivul va aproba şi un proiect de lege privind instituirea Zilei Naţionale a Libertăţii Religioase şi a contribuţiei cultelor la viaţa societăţii româneşti.
„Având în vedere gradul ridicat de afiliere religioasă din ţara noastră (peste 99%), precum şi ascensiunea, la nivel global, a fundamentalismului şi a extremismului, precum şi renaşterea xenofobiei şi a tendinţelor naţionaliste şi izolaţioniste, este necesară creşterea nivelului de alfabetizare religioasă, ca element important de asigurare a păcii sociale. Totodată, recunoaşterea şi punerea în valoare a potenţialului pozitiv al pluralismului religios sunt menite să favorizeze dezvoltarea dialogului şi a cooperării interconfesionale şi interreligioase. Celebrarea unei Zile Naţionale a Libertăţii Religioase şi a contribuţiei cultelor la binele societăţii româneşti în România va putea contribui la consolidarea valorilor amintite. Data propusă de 16 mai, un simbol al împărtăşirii valorilor comune, aniversează evenimentul din 16 mai 2000, atunci când toate cultele religioase recunoscute din ţara noastră au semnat, la Snagov, o declaraţie comună de susţinere a aderării României la UE şi NATO. Astfel, această zi marchează nu doar un moment istoric important pentru relaţiile dintre stat şi culte, ci şi angajamentul comun al României şi al comunităţilor religioase din ţara noastră de promovare a valorile europene şi transatlantice”, se menţionează în expunerea de motive a proiectului.
Printr-o hotărâre, Guvernul va aproba Programul naţional de securitate a aviaţiei civile.
Vor fi aprobaţi, tot prin hotărâre, indicatorii tehnico – economici aferenţi obiectivului de investiţii „Legătura rutieră între Autostrada de Centură Bucureşti Nord şi viitorul Terminal 2 al Aeroportului Internaţional Henri Coandă (AIHC)”, judeţul Ilfov.
Un alt proiect de hotărâre vizează modificarea şi completarea HG nr. 801/2004 privind organizarea şi funcţionarea caselor de cultură ale studenţilor şi a Complexului Cultural Sportiv Studenţesc „Tei”.
„Pentru susţinerea iniţiativelor tinerilor, studenţilor şi ale structurilor asociative de tineret şi studenţeşti, casele de cultură ale studenţilor şi Complexul Cultural Sportiv Studenţesc ‘Tei’ vor
avea posibilitatea de a accesa fonduri structurale şi de investiţii europene destinate susţinerii politicilor de coeziune în domeniul tineretului. De asemenea, vor gestiona fonduri publice şi fonduri atrase de la organisme finanţatoare interne sau internaţionale, ajungând astfel, în mod direct, la tineri şi contribuind la creşterea asociativităţii acestora. Casele de cultură ale studenţilor vor putea desfăşura proiecte de voluntariat şi implicare comunitară, acţiuni care să promoveze sănătatea şi bunăstarea tinerilor – evenimente sau ateliere legate de sănătatea mentală, nutriţie, pot deveni hub-uri pentru antreprenoriat şi inovaţie. Pe de altă parte, aceste instituţii vor putea organiza proiecte şi activităţi de mentorat, de dezvoltare a competenţelor, de orientare în carieră, de formarea profesională continuă şi reconversie profesională, pentru tineri şi studenţi”, se arată în expunerea de motive a proiectului.
Printr-o altă hotărâre se va aproba recunoaşterea Fundaţiei „STAR OF HOPE” ROMÂNIA ca fiind de utilitate publică.
Executivul va aproba, prin hotărâre, şi Nota de fundamentare privind necesitatea şi oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiţii ,”D4eID -Digitalizare pentru promovarea cărţii de identitate electronice”.
Un alt proiect de hotărâre prevede aprobarea scoaterii din rezervele de stat a unor produse şi acordarea acestora ca ajutoare umanitare interne de urgenţă, cu titlu gratuit, pentru protecţia populaţiei afectate de fenomenele hidrometeorologice produse în judeţele Bistriţa-Năsăud şi Constanţa.
„Valoarea ajutorului umanitar este de 814.316,74 lei fără TVA. Produsele acordate ca ajutoare umanitare interne de urgenţă, cu titlu gratuit, au constat în: construcţii uşoare din elemente modulate pentru cazare, construcţii uşoare din elemente modulate grup sanitar, paturi, saltele pat, perne, pături, cearşafuri pat, feţe pernă, butelii, aragaze cu accesorii şi corturi”, se conform notei de fundamentare.
Va fi aprobată şi alocarea unor sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Serviciului de Protecţie şi Pază pe anul 2024. Proiectul prevede suplimentarea cu 1.500.000 de lei a creditelor de angajament şi a creditelor bugetare aprobate Serviciului de Protecţie şi Pază pentru titlul 20 „Bunuri şi servicii” prin alocarea acestei sumei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pentru anul 2024.
În analiza Guvernului se va afla şi un proiect de ordonanţă de urgenţă privind modificarea OUG nr. 28/2013 pentru aprobarea Programului naţional de dezvoltare locală şi a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 95/2021 pentru aprobarea Programului naţional de investiţii „Anghel Saligny”.
Va fi aprobată, prin memorandum, donarea unor bunuri mobile aparţinând domeniului privat al statului, aflate în administrarea Ministerului Apărării Naţionale, Depozitul central de arhivă „GeneraI Grigore Constandache” Piteşti/Arhivele militare naţionale române, către Ministerul Apărării al Republicii Moldova, pentru Centrul de Arhivă al Armatei Naţionale, Chişinău.
Executivul urmează să aprobe şi semnarea Memorandumului de înţelegere privind cooperarea militară între Guvernul României, reprezentat de Ministerul Apărării Naţionale şi Guvernul Republicii Arabe Egipt, reprezentat de Ministerul Apărării de la Cairo.