Interviurile AY

Președinte ANPM, Laurențiu Alexandru Păștinaru: ”Rolul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului este foarte important, pentru atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă”

Președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, Laurențiu Alexandru Păștinaru, ne-a acordat un interviu în care vorbește despre activitatea și provocările întâmpinate de agenție în ultimii doi ani. Printre subiectele abordate se numără gestionarea deșeurilor, monitorizarea calității aerului, precum și direcțiile strategice în contextul schimbărilor climatice și al dezvoltării durabile.

La data de 19 decembrie 2022 ați fost numit președinte cu rang de secretar de stat al Agenției Naționale pentru Protecția Mediului. Așadar, au trecut apropoape 2 ani de când ocupați această funcție. Cum a decurs această perioadă, de la preluarea mandatului și până în prezent?

Președinte ANPM, Laurențiu Alexandru Păștinaru: Cei doi ani au trecut ca un vârtej, cu multe proiecte de infrastructură mare, cu provocările legate de menținerea în funcțiune a Rețelei Naționale de Monitorizare a Calității Aerului, la cotele impuse de Uniunea Europeană, dar în lipsa unui buget adecvat, gestionarea tuturor situațiilor legate de acordarea despăgubirilor pentru pagubele provocate de animalele sălbatice, culturilor sau animalelor și ce să mai spun despre necesitățile fiecăreia dintre Agențiile pentru Protecția Mediului (APM) din țară, privind cheltuielile pentru lucrări de reparații urgente ale sediilor. Pe lângă toate acestea, s-au adăugat și diferitele situații legate de Agenția Națională pentru Protecția Mediului, atât administrative, cât și de gestionare a diferitelor domenii de activitate.

Care credeți că sunt cele mai mari provocări de ordinul protecției mediului în România în acest moment și cum le abordează Agenția Națională pentru Protecția Mediului?

Președinte ANPM, Laurențiu Alexandru Păștinaru: Probleme există permanent, dar cred că cea mai mare provocare căreia trebuie să-i facă față România o reprezintă închiderea celor 31 de depozite neconforme de deșeuri, pentru care statul plătește deja mii de euro, pentru fiecare zi de întârziere. Sunt situații diferite și se fac demersuri pe plan local, în fiecare caz, astfel încât statul să nu mai fie penalizat din cauza acestor probleme.

Mai mult decât atât, un alt capitol important și încă nerezolvat în totalitate este monitorizarea calității aerului, la cotele impuse de Uniunea Europeană, prin Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului. Partea bună este că Ministerul Mediului a atribuit unei firme mentenanța stațiilor și că problemele sunt remediate pe rând mai sunt situații în care avem măsurători invalidate sau chiar date lipsă. Și la acest capitol se lucrează, însă, în mod constant, astfel încât sunt sigur că vom remedia toate problemele.

A treia mare problemă o reprezintă acordarea despăgubirilor, pentru pagubele provocate de animalele sălbatice, culturilor sau animalelor. Aceste despăgubiri, acordate în baza HG 3/2023 necesită, pe lângă personal disponibil permanent, și suplimentări periodice de bugete, având în vedere numărul mare de dosare de daună.

În rest, mai sunt necesitățile APM-urilor pentru cheltuieli urgente, diferitele situații din activitatea ANPM, atât administrative, cât și de gestionare a domeniilor de activitate precum deșeurile, ariile protejate și biodiversitatea sau reglementările.

Cum priviți rolul ANPM în contextul implementării obiectivelor de dezvoltare durabilă și al schimbărilor climatice?

Președinte ANPM, Laurențiu Alexandru Păștinaru: Rolul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului este foarte important, pentru atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă care vizează asigurarea apei curate, energiei regenerabile, crearea așa-numitelor orașe și comunități durabile, luarea de măsuri pentru reducerea efectelor schimbărilor climatice și conservarea biodiversității. Pentru toate acestea colaborăm permanent cu instituțiile statului și cu cele care asigură furnizarea serviciului de alimentare cu apă, astfel încât obiectivele de dezvoltare durabilă care vizează protecția mediului și a oamenilor, precum și educarea populației în privința practicilor sustenabile să devină stil de viață, nu doar campanii punctuale

După cum știți, nu avem atribuții de control, dar ne implicăm permanent în reglementare și atunci când este nevoie de control lucrăm constant cu Garda Națională de Mediu.

În ce măsură legislația actuală protejează mediul și ce modificări credeți că sunt necesare pentru a îmbunătăți eficiența reglementărilor?

Președinte ANPM, Laurențiu Alexandru Păștinaru: Activitatea din domeniul Reglementărilor se derulează fără probleme, o dovadă fiind și numărul mare de proiecte de infrastructură, pentru care s-au emis diferite tipuri de avize, decizii și autorizații, cel puțin pe parcursul ultimilor doi ani. Avem o relație foarte bună cu toate instituțiile sau companiile publice implicate și nu există blocaje sau alte dificultăți. Procedura este foarte clară, fiind realizată conform transpunerii legislației europene, în legislația din România, cu respectarea tuturor termenelor stabilite pentru fiecare etapă în parte, așa că pot spune că nu există niciun fel de sincope în procesul de reglementare.

Avem unii dintre cei mai buni specialiști în acest domeniu și în cel al Biodiversității, așa că sprjinim constant toate proiectele de infrastructură mare și de dezvoltare a unor activități. De fiecare dată însă, facem verificările necesare, pentru a ne asigura că impactul proiectelor respective asupra mediului va fi redus la minimum, iar titularii își respectă obligațile de mediu.

 Cum colaborează ANPM cu autoritățile locale și cu alte instituții pentru a implementa politici de mediu la nivel național?

Președinte ANPM, Laurențiu Alexandru Păștinaru: Am lucrat câțiva ani comisar, în cadrul Gărzii Naționale de Mediu, înainte de a deveni Președinte al ANPM, așa că subliniez, de câte ori am ocazia, importanța acestei instituții de control, în tot ce înseamnă protecția mediului. Noi, ca instituție de reglementare apelăm la Gardă ori de câte ori este necesar. Mai mult, avem o colaborare permanentă în domeniul actelor de reglementare.

În privința depozitelor necontrolate de pe câmpuri ori din localități sau a arderilor de deșeuri, răspunderea este mai ales a autorităților locale, iar rolul Gărzii este de a le impune celor responsabili intrarea în legalitate, prin salubrizarea zonelor, paza terenurilor respective și sancționarea celor vinovați pentru arderile ilegale.

Care sunt principalele direcții de acțiune ale ANPM în perioada următoare?

Președinte ANPM, Laurențiu Alexandru Păștinaru: Cele mai urgente măsuri care trebuie luate la nivel national vizează întocmai rezolvarea temelor aflate în topul 3 al problemelor de mediu:

–  găsirea cât mai urgentă soluțiilor pentru închiderea celor 31 de depozite neconforme de deșeuri, având în vedere că ne costă scump fiecare zi de întârziere.

– remedierea problemelor stațiilor de monitorizare a calității aerului, la cotele impuse de Uniunea Europeană, astfel încât să nu fim nevoiți să plătim ancțiuni și în acest domeniu.

– reducerea numărului de despăgubiri, acordate în baza HG 3/2023 prin măsuri menite „să trateze” cauza problemelor, nu să compenseze efectele nedorite.

Pe lângă soluțiile despre care tocmai am vorbit, atingerea jaloanelor din cadrul proiectelor PNRR sau POIM, aflate în implementare este foarte importantă în acest moment, iar pe lângă cele care vizează calitatea aerului, proiectele privind digitalizarea activității ANPM și lucrările de anvelopare a clădirii sunt pe lista priorităților.

Care este mesajul pe care doriți să-l transmiteți cititorilor noștrii?

Președinte ANPM, Laurențiu Alexandru Păștinaru: În această perioadă de Sărbătoare, le doresc tuturor oamenilor ce îmi doresc și mie: să se bucure de zile minunate alături de cei dragi, să fie sănătoși și să nu uite să aibă grijă de sufletele lor, măcar puțin, în fiecare zi!

Mai mult decât atât, le doresc să nu uite, în noul an, să facă măcar o dată voluntariat, în campanii de mediu sau umanitare –  curățarea plajelor, marcarea unui traseu turistic, curățarea gunoiului pe drumuri și spații publice, alergarea în scop caritabil, promovarea mesajelor ecologice pot fi astfel de activități – și să planteze un copac, pentru că sentimentul pe care ți-l dau astfel de gesturi este neprețuit, iar impactul asupra oamenilor și mediului este tangibil în timp. Crăciun cu bucurii și An Nou minunat, tuturor!

 

Interviu realizat de Aylin Asan.