Interviurile AY

Interviu cu Victor Ponta

Victor Ponta, prim-ministru al României în perioada 2012-2015, s-a numărat printre participanţii din România la Forumul de Diplomaţie care a avut loc în perioada 11-13 martie în Antalya. Forumul a reunit şefi de stat şi de guvern, miniştri de externe şi numeroşi lideri politici din întreaga lume. Victor Ponta a avut amabilitatea să ne acorde un interviu în care a vorbit despre lucrările forumului, despre Turcia, dar şi despre consecinţele Războiului din Ucraina.

– În perioada 11-13 martie  ați participat la Forumul de Diplomație desfăşurat în Antalya. Cum a decurs vizita în Antalya și care au fost temele pe care s-au centrat discuțiile de acolo?

– A fost a doua ediție a Forumului Diplomaţiei din Antalya la care am luat parte în acest an. Am participat şi la prima ediție, anul trecut, care s-a desfăşurat în perioada pandemiei şi din acest punct de vedere participanţii au fost acum mai liniştiţi. Principala temă a discuţiilor a constituit-o anul acesta, Războiul din Ucraina. M-am bucurat să văd ca secretarul general al  NATO,Jens Stoltenberg a onorat invitația președintelui turc Recep Tayyip Erdoğan de a lua parte la forum. Pentru NATO, Turcia este o ţară esențială.Tensiunile care au existat în trecut  nu erau benefice,însă acum în situația actuală aceasta s-au ameliorat.Trebuie să recunoaştem că Turcia este în continuare cel mai important membru al NATO din aceasta zonă a flancului sud estic.Sentimentul predominant al participanţilor la forum datorită războiului din Ucraina este că totul s-a schimbat fundamental în rău.Tot ceea ce ne dorim este pacea,dar nimeni nu crede ca acest fapt se va realiza prea uşor. Consider că este un lucru foarte bun că Turcia are această iniţiativă persistentă de a găsi o soluție diplomatică pentru a readuce pacea în Europa. Evident ca Rusia nu are dreptate în ceea ce face dar, dacă vrem sa căutam o soluție,cred că aceea va fi întodeauna diplomația.

-Cum priviți situația actuală din Ucraina? Și cum credeți că va influența pe termen lung România?

-În primul rând, situația actuala este o tragedie.E cumplit să vezi:oameni care își pierd viața,oameni care trebuie să își părăsească țara,mame,soții și copii care își așteaptă fii,soții sau taţii de pe front. Nu are niciun sens! În secolul XXI este o barbarie ce face Putin.Cred că o condamnare unanimă a lui Putin e normală. Dincolo de asta, Europa și România vor pierde foarte mult din acest conflict, nu doar Ucraina sau Rusia. Europa va pierde foarte mult. Este vorba despre relaţii economice și politice,dar și despre cheltuielile uriașe pentru apărare. America și China au doar de câştigat din acest conflict. Multă lume gândeste ce voi spune acum, sau nu au curajul sa îl spună: Ce fac Putin şi oamenii politici de la Moscova este condamnabil și este criminal. Dar să declarăm și noi un război împotriva tuturor ruşilor,discrimininându-i este o exagerare.Nu este drept să concediezi un dirijor rus de la filarmonică sau să nu îi permiți unui sportiv rus să participe la Jocurile Olimpice.

Acest lucru arată o față urâtă a civilizației occidentale. Condamnarea conducătorului, a oligarhilor care îl susțin, sau sancțiunile financiare sunt acțiuni corecte, nu însă și condamnarea poporului. Nici românii nu sunt de vină pentru lucrurile rele făcute de conducătorii țării lor. Din punctul meu de vedere, aceasta este o greşeala din partea noastră care trebuie corectată.

– Sunteți cunoscut ca un bun prieten al Turciei. Ce v-a atras la limba și cultura turcă?

-Aceasta este pentru mine o poveste veche. Cred că în ultimii 1700 de ani Istanbulul fostul Constantinopol a fost și va rămâne cel mai frumos oraş din lume. Apreciez tot în Turcia atât cultura cât şi mâncarea, dar şi oamenii. Am început să învaţ limba turcă în primul rând în semn de respect. Este o ţară în care merg foarte des,în care lucrez și în care am prieteni. În al doilea rând,consider că orice limba nou învățată deschide o altă lume.Câştig mult în ochii prietenilor mei, făcând un efort să învăţ această limbă.Încetul cu încetul mă voi perfecționa,voi ajunge să vorbesc ca un străin,dar ca un străin care respecta și iubeşte Turcia.

– Cum apreciați mediul de afaceri turc din România și investițiile cu capital turcesc?

-Noi avem o comunitate economică în România extrem de bine integrată.Toţi turcii de aici, pe care îi cunosc și care îmi sunt prieteni, țin foarte mult la România, respectă taxele și iubesc țara.vMajoritatea investițiilor turcești in România sunt pozitive.Comunitatea de afaceri este foarte importantă și aduce României multe beneficii. Relaţia economică este însă debalansată:importăm mai mult din Turcia decât exportăm. Este vina noastră, nu ştim să ne promovam produsele. De exemplu, m-am bucurat să văd că băncile din Turcia și guvernul turc sprijină deosebit de mult oamenii de afaceri. De asemenea, admir și implicarea oraganizatilor profesionale

– Ce planuri de viitor aveți în plan politic?

-În plan politic,momentan am doar opinii pe care oamenii le ascultă. Sfătuiesc oameni politici, însă din pură prietenie, nu am relaţii contractuale cu ei, în zona PSD și in Turcia, în alte zone politice. Mi-am dezvoltat compania mea și ma simt împlinit in ceea ce fac

În rest,dacă pot ajuta România sau Turcia nu ezit.

-Ce mesaj doriți să transmiteți cititorilor noștri?

-În primul rând, le doresc sănătate atât turcilor, cât şi românilor. În al doilea rând,trebuie să ne gândim la pace și la soluții,ca România,Turcia,cei din jurul nostru să sufere cât mai puțin.

 

Interviu realizat de Aylin Asan.