Interviurile AY

Interviu cu Viceprim-ministrul României, Sorin-Mihai Grindeanu

Vicepremierul Sorin Grindeanu a participat la cea de a XXVII-a sesiune a Comisiei Economice Mixte care s-a desfăşurat la Istanbul la 31 martie, dar a avut şi două întâlniri importante pentru relaţia bilaterală dintre România şi Turcia, cu Preşedintele Regep Tayyip Erdogan şi Viceprim-ministrul Fuat Oktay. În contextul prezenţei sale la Istanbul, la Forumul de Afaceri România-Turcia şi a participării la discuţii bilaterale la cel mai înalt nivel,vicepremierul Sorin Grindeanu a acordat un interviu publicației AY DIALOG .

Aylin Asan: Ne aflăm la Istanbul cu ocazia celei de a XXVII-a sesiuni a Comisiei Mixte Interguvernamentale de Colaborare Economică și a Forumului de Afaceri România – Turcia.Cum a decurs ziua de ieri și care au fost punctele de pe ordinea de zi?

-A fost o zi plină ,o zi în care ne-am întâlnit cu oficialitați guvernamentale din Turcia și mediul de afaceri din Turcia. Aș caracteriza-o ca pe un succes, pentru că au fost aceste schimburi pe care vi le-am spus mai devreme și care cred ca vor duce la ceea ce ne-am propus, întărirea parteneriatului România-Turcia și care are și această componentă extrem de importantă și anume, componenta economică. Suntem aproape de cifra de 10 miliarde de dolari ca schimburi economice bilaterale. Ne-am propus ca în următorii ani să ajungem la 15 miliarde de dolari și pe un termen mai lung, la 20 de miliarde de dolari SUA, ceea ce înseamnă foarte mult. În acest moment sunt 17.000 de firme turcești în România, care își desfășoară activitatea în diverse domenii. Acest lucru înseamnă un interes sporit pe care Turcia îl are pentru România, dar și din punctul nostru de vedere, lucrurile s-ar putea schimba, exporturile din România ar trebui să ia o alta dimensiune, astfel încât ceea ce ne-am propus și noi, și anume, țara noastră să fie una dintre primele zece ţări pentru Turcia care importă marfă. Acest lucru este realizabil, având in vedere „pulsul” activităților.

Aylin Asan: Cum apreciați prezenţa companiilor turceşti pe piața din România?

-Îmi este greu să fac o evaluare locală. Mai devreme, am spus că sunt aproximativ 17.000 mii de companii turcești. Pot împărtăși însă, chestiuni specifice pe domeniul transporturilor, unde există o prezenţă în acest moment mare a companiilor turceşti în România. Am observat că la fiecare eveniment sau licitație există măcar o companie turcească care depune oferte. Întotdeauna, concurenţa va duce la progres. Sper ca în ceea ce priveşte domeniul transporturilor, companiile turceşti să înțeleagă exigenţele pe care le avem noi. Ne dorim ca aceste proiecte pe care eventual le-au câștigat să fie duse la bun sfârsit, să fie executate în termene și să nu avem situații care să ducă la blocarea relațiilor. Acesta a fost un mesaj pe care l-am transimis ieri și pe care sunt convins că și companiile din Turcia l-au înţeles. Dacă aceste criterii sunt respectate, atunci sunt convins ca toate proiectele pot și încununate de succes.

Aylin Asan: Care sunt cele mai atractive domenenii de investiție din România pentru companiile cu capital turcesc?

-Să știți ca ei ating în acest moment multe bariere. V-am spus mai devreme, că există un interes sporit pentru domeniul transporturilor. Ieri îmi spunea, colegul meu Virgil Popescu că, în domeniul energiei lucrurile stau diferit.Nu există companii care să fie prezente în acest domeniu din Turcia. Recent, se observă un interes deosebit pentru zona de resurse naturale și servicii, dar, din discuțiile pe care le-am avut ieri și din problemele ridicate de oamenii de afaceri turci, am sesizat că sunt probleme pe care și noi ar trebui să le remediem, precum cele legate de piața muncii, sau cele legate de flexibilitatea legislativă din România. Dar, acestea reprezintă doar câteva obstacole care pot fi înlăturate, bineînțeles respectând regulile și condițiile date de Uniunea Europeană.

Aylin Asan: Încă de la începutul mandatului dumneavoastră ca viceprim- ministru, observăm o transparentizare și o accelerare a proiectelor de infrastructură. Cum decurg proiectele de infrastructura rutieră?

-Unele bine, unele mai puțin bine. Sunt exemple de proiecte care decurg bine și altele care nu decurg bine și ele sunt vizibile, durează de câțiva ani. Astăzi, se împlinesc două săptămâni de când am făcut o schimbare legislativă în cadrul unei Ordonanței de Guvern în care încercăm să întărim pârghiile statului în relația cu companiile, indiferent de unde provin ele. Am realizat acest lucru,deoarece au existat cazuri în acești ani, în care, companiile nu și-au atins scopurile și în tot acest timp, statul a asistat pasiv la nerespectarea termenilor contractuali.  Acest lucru trebuie să se termine. Dispunem de finanțări, fie că discutam de finanțari interne sau europene.Trebuie să recuperăm timpul pierdut,tocmai de aceea, suntem atât de determinați și încercăm să transmitem acest mesaj la toate întâlnirile.

Aylin Asan: Cum se va dezvolta relația dintre România și Turcia la nivel economic din perspectiva dumneavoastră?

-Văzând ceea ce s-a intamplat ieri sunt optimist. Am văzut, de altfel și foarte multe companii românești care au luat parte la evenimentul de ieri. Astfel, fie că vorbim de guvernul turc fie că vorbim de guvernul român, ambele încearcă să creeze un cadru adecvat pentru dezvoltarea relațiilor dintre Turcia şi România, un cadru în care aceste schimburi comerciale să se desfășoare mai rapid. Acesta este rolul nostru.Vom încerca să îmbunătățim acest cadru și să eliminăm piedicile pe care le pot întâmpina companiile turceşti in România.