ENERGIE

10 ianuarie – Ziua economisirii energiei electrice

Celebrată la nivel mondial la 10 ianuarie, Ziua economisirii energiei (National Cut Your Energy Costs Day) evidenţiază necesitatea utilizării eficiente a resurselor şi economisirea de curent electric.

Electricitatea reprezintă o resursă neregenerabilă de care depindem ca societate, fiind importantă pentru evoluţia noastră, pentru confort şi activităţile de zi cu zi. La scurt timp după celebrarea Anului Nou, cu siguranţă ne gândim la consumul de energie şi costul facturilor în creştere. Ziua economisirii energiei reprezintă ocazia perfectă pentru a economisi energia pentru reducerea cheltuielilor lunare, notează https://happydays365.org/.

Alianţa canadiană pentru eficienţă energetică, Canadian Energy Efficiency Alliance (CEEA), a stabilit această zi – National Cut Your Energy Costs Day – la data de 10 ianuarie. Totuşi, istoria şi anul introducerii acestei zile nu sunt cunoscute. Creatorul acestei celebrări poate fi chiar cetăţeanul îngrijorat de starea societăţii, care s-a gândit să încurajeze oamenii să înţeleagă importanţa economisirii energiei, evidenţiază sursa citată. Astfel, 10 ianuarie poate fi ziua în care familiile şi afacerile pot identifica metode de a reduce costurile şi de a îmbunătăţi eficienţa energetică.

Conform articolului dedicat acestui eveniment ”#SaveOurPlanet! Şi tu poţi contribui la protejarea mediului!” publicat pe pagina https://viitor-pentru-studenti.ceccar.ro/planeta-conteaza-si-tu-poti-contribui-la-protejarea-mediului/, câteva schimbări simple în obiceiurile noastre pot ajuta la utilizarea eficientă a resurselor şi reducerea facturilor la utilităţi: stingerea luminii şi scoaterea din priză a electronicelor sau a aparatelor electrocasnice atunci când nu sunt folosite; înlocuirea becurilor cu incadescenţă sau cu halogen cu becuri ce consumă mai puţin; evitarea risipei alimentare – atunci când aruncăm alimente, nu aruncăm doar mâncare, ci şi toate resursele care au fost folosite pentru a produce alimentele, de la sol, materie primă, apă, energie electrică, transport etc.; pornirea maşinilor de spălat doar atunci când sunt complet încărcate; reducerea temperaturii apei calde; scurtarea duratei de spălare; oprirea/reducerea temperaturii în termostate; folosirea mijloacelor de transport în comun sau a unei singure maşini pentru drumuri/scopuri comune.

Pe lângă aceste schimbări, pot fi aduse şi câteva îmbunătăţiri clădirilor şi locuinţelor: izolarea imobilelor; înlocuirea ferestrelor vechi cu altele eficiente energetic; înlocuirea sobelor vechi cu unele eficiente; întreţinerea corespunzătoare a sobelor; utilizarea încălzirii solare, pe cât posibil.

Celebrările prilejuite de Ziua economisirii energiei sunt publicate pe reţelele sociale cu hashtagul #CutYourEnergyCostsDay.