Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Turcia Hakan Fidan a vorbit la conferința de presă comună organizată după întâlnirea cu ministrul român de externe, Luminița Odobescu, la București, capitala României. Afirmând că Turcia continuă să implementeze cu imparțialitate și meticulozitate Convenția de la Montreux. Convenția de la Montreux continuă să funcționeze ca o garanție a securității regiunii.” Fidan a precizat că, în cadrul întâlnirii cu omologul său român, au fost discutate și ultimele evoluții din Balcani, dar și cele din Orientul Mijlociu.
„Fac încă o dată apel la opinia publică mondială să acționeze cu fermitate ” acesta a subliniat că el și omologul său au exprimat împreună brutalitatea și drama din Gaza și amenințările pe care le reprezintă și a menționat că a cerut Israelului să pună în aplicare ordinul provizoriu al Curții Internaționale de Justiție și să declare imediat o încetare totală a focului. Subliniind faptul că Israelul continuă să vizeze Gaza sub blocadă de săptămâni întregi, ministrul turc a declarat că cei care au supraviețuit bombardamentelor se luptă cu foamea și epidemiile. Fidan a afirmat: „Comunitatea internațională nu ar trebui să accepte niciodată ca Israelul să împiedice furnizarea de ajutor umanitar și de medicamente în Gaza. Nu putem și nu trebuie să rămânem tăcuți că 2 milioane de oameni sunt lăsați să moară în mod deschis de foame și de epidemii sub bombardament. Solicit încă o dată opiniei publice mondiale să acționeze cu fermitate pentru a preveni acest masacru.”
„Baza relațiilor dintre țările noastre este înțelegerea încrederii reciproce.”
Menționând că este foarte fericit să viziteze România, un „prieten și aliat”, Hakan Fidan i-a mulțumit omologului său Odobescu pentru ospitalitate.
Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Turcia Hakan Fidan a spus că a avut o „întâlnire foarte productivă” cu Odobescu atât în format tete-a-tete, cât și interdelegat, adăugând că se va întâlni cu înalți oficiali în cadrul vizitei sale. „Suntem într-o perioadă în care relațiile dintre cele două țări progresează și se consolidează în cadrul unei agende pozitive atât la nivel bilateral, cât și multilateral”, a spus Fidan. Menționând că au avut ocazia să discute în detaliu despre relațiile dintre cele două țări în cadrul întâlnirii cu omologul său și a declarat: „Baza relațiilor dintre țările noastre este înțelegerea încrederii reciproce.”
A precizat că , conceptele de „parteneriat strategic, alianță NATO și vecinătate la Marea Neagră” sunt elementele care definesc relațiile dintre Turcia și România. Precizând că cele două țări au convenit, de asemenea, asupra semnării unei declarații politice comune prin care se va înființa, în perioada următoare, „Consiliul de cooperare strategică la nivel înalt”, ministrul turc a subliniat că România este cel mai mare partener comercial al Turciei în Balcani. subliniind că volumul schimburilor comerciale dintre cele două țări a înregistrat o „creștere semnificativă” în ultimii ani, Fidan a menționat că volumul schimburilor comerciale dintre Turcia și România a depășit 10 miliarde de dolari timp de 2 ani consecutivi. Subliniind că ținta este de 15 miliarde de dolari, ministrul Fidan și-a exprimat satisfacția față de succesul companiilor turcești și de contribuția acestora la prietenia dintre cele două țări.
Ministrul Hakan Fidan a adus în discuție minoritățile care trăiesc în România și a spus: „Legăturile noastre umanitare cu România sunt, de asemenea, foarte puternice, vedem în cognatele noastre turcești și tătare care trăiesc în România o punte de prietenie între țările noastre. „Am avut contribuții importante pentru a pune capăt conflictelor din Ucraina.” Ministrul Fidan a declarat că a discutat cu omologul său despre cooperarea în lupta împotriva terorismului și a exprimat unele dintre așteptările Turciei în acest sens și a precizat: „După cum știți, cooperarea noastră în domeniul apărării și militar constituie o dimensiune importantă a relațiilor noastre cu România. După Polonia, România a devenit al doilea membru NATO și UE care a achiziționat sisteme UCAV din Turcia.” Precizând că cele două țări continuă să se implice în activități comune sub umbrela NATO, Fidan a amintit că cele 4 avioane de luptă F-16 ale Turciei operează în spațiul aerian românesc în cadrul misiunii NATO de poliție aeriană. Subliniind că în cadrul discuțiilor au fost abordate și aspecte regionale, în special securitatea Mării Negre, de asemenea, a declarat:
„Am avut contribuții importante pentru a pune capăt conflictelor din Ucraina, pentru a asigura securitatea alimentară globală și pentru a asigura siguranța navigației în Marea Neagră și vom continua să facem acest lucru. „ Subliniind că s-a adoptat împreună o abordare preventivă împotriva amenințării reprezentate de minele în derivă din Marea Neagră, Fidan a spus: „Cu participarea aliaților noștri români și bulgari, am înființat împreună, ca trilaterală, Grupul operativ (NATO) de contramăsuri împotriva minelor din Marea Neagră.” Fidan a subliniat că Turcia și România sunt țări care acordă o mare importanță nu doar stabilității propriilor țări, ci și stabilității regiunii și a spus: „Subliniez încă o dată determinarea noastră de a ne consolida cooperarea cu România în toate domeniile.”