Politic

Premierul Macel Ciolacu: România va avea cea mai mare creştere economică din Europa în 2024, bazată pe investiţii

România va avea „cea mai mare” creştere economică din Europa anul acesta, bazată pe investiţii şi nu pe consum, a declarat, marţi, prim-ministrul Marcel Ciolacu.

El a fost întrebat, la Guvern, despre un recent raport al Comisiei Europene care avertizează asupra „deficitului bugetar prea mare” înregistrat de România.

„În fiecare an, după ce închidem cu deficitul în decembrie, după ce constatăm cu toţii, nu numai dumneavoastră şi eu, şi cetăţenii, că nu s-a întâmplat nicio nenorocire, nu a venit nicio apocalipsă. Dimpotrivă, anul trecut, ne-am încadrat cu minimum 0,5, anul acesta ne încadrăm cu minimum 0,7. (…) Nu este o catastrofă deficitul. Dacă nu ţinem cont de anumite recomandări şi nu ne menţinem ritmul de investiţii… Deci, ritmul va fi unul susţinut şi, atunci, economia, se autofinanţează şi vom avea, din punctul meu de vedere, cea mai mare creştere economică din Europa anul acesta. Şi nu va fi o creştere economică pe consum, va fi o creştere economică, în continuare, pe investiţii”, a afirmat Ciolacu.

Comisia Europeană a avertizat, luni, că România se confruntă în continuare cu vulnerabilităţi legate de conturile finanţelor publice şi ale balanţei externe, în baza unei analize aprofundate pentru şase state membre, cu scopul de a evalua dezechilibrele macroeconomice în contextul semestrului european.

Potrivit unui comunicat al Executivului comunitar, celelalte state membre pentru care s-au publicat analize aprofundate sunt Cipru, Ţările de Jos, Slovacia, Spania şi Suedia.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a participat, marţi, la Palatul Victoria, la lansarea serviciilor medicale mobile pentru mediul rural, un eveniment organizat de Salvaţi Copiii România, în parteneriat cu Guvernul.