Economie

Isărescu: Ne-am dus în jos cu rata de politică monetară ca să nu rămânem „cocoÅ£aÅ£i” în perioada de toamnă

Banca NaÅ£ională a României a luat decizia de a merge cu rata de politică monetară în jos pentru a nu rămâne „cocoÅ£aÅ£i” cu ea în perioada de toamnă, când probabil că va fi mai dificil sau vor fi factori perturbatori care ar putea să blocheze o decizie de reducere a ratei de politică monetară, a explicat, vineri, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

„Principala contribuÅ£ie dezinflaÅ£ionistă este anticipată a proveni din partea evoluÅ£iei ratei inflaÅ£iei CORE 2 ajustat, cea pe care o urmărim noi ÅŸi asupra căreia politica monetară are efect direct. Ce înseamnă asta? ÃŽnseamnă că politica monetară este suficient de fermă, de restrictivă. Nu s-a relaxat exagerat. Ne-am dus în jos cu rata de politică monetară în funcÅ£ie de cum a evoluat ÅŸi inflaÅ£ia, ca să nu rămânem (…) cocoÅ£aÅ£i cu rata de politică monetară sus în perioada de toamnă, când probabil că va fi mai dificil sau vor fi factori perturbatori care ar putea să ne blocheze o decizie de reducere a ratei de politică monetară. GândiÅ£i-vă că mai oricând poate să apară o inversare de miÅŸcări de capital, ieÅŸiri de capital. Avem cu ce să acÅ£ionăm în acest sens, avem rezervă valutară, avem metode de a steriliza, nefolosite, de a steriliza excedentul de lichiditate. Deci putem să reacÅ£ionăm. Nu cred că vom putea să mergem pe o reducere a ratei de politică monetară pe un asemenea scenariu negativ”, a declarat Mugur Isărescu, la conferinÅ£a de presă de prezentare a Raportul trimestrial asupra inflaÅ£iei.

El a făcut în cadrul conferinÅ£ei o comparaÅ£ie cu privire la nivelul dobânzilor de politică monetară la care se situează băncile centrale din regiune: Ungaria, Polonia ÅŸi Cehia. Guvernatorul BNR a spus că banca centrală nu s-a grăbit cu dobânda de politică monetară în sus pentru că nici inflaÅ£ia nu a „explodat” tare, ÅŸi nu a coborât extrem de repede, cum au făcut banca Ungariei, a Poloniei ÅŸi apoi a Cehiei, pentru că inflaÅ£ia a mers mai uÅŸor în jos. România a aplicat în acest caz principiul „higher for longer” – mai sus pentru mai mult timp, iar aceasta a generat discuÅ£ii, inclusiv de ce nu a fost scăzută dobânda începând din luna mai. BNR a redus dobânda de politică monetară pe măsură de a coborât rata inflaÅ£iei, a explicat guvernatorul.

„Ce vreau să vă spun este, atenÅ£ie, nu folosim ideea că am început un ciclu de relaxare a politicii montare. Nu folosim cuvântul de relaxare a politicii monetare pentru că avem dobânzi real pozitive faţă de trecut, da, ÅŸi nu suntem prociclici. Având o politică fiscală expansionistă, deficite mari, regula noastră este să păstrăm o anumită restrictivitate, o anumită… Cum o calculăm, e o temă de dezbatere. Vă invit în septembrie să facem aici o dezbatere despre restrictivitatea politicii monetare. Dar nu este politica monetară prociclică. Nu stimulăm prea multă economia. O stimulează suficient politica fiscală. Suntem foarte atenÅ£i. Facem, ca să am o exprimare aÅŸa, mai sugestivă, dar în contextul în care e folosită noÅ£iunea pe plan internaÅ£ional, facem un reglaj fin. Suntem foarte atenÅ£i cu cât reducem rata de politică monetară. Da. Deci cu cât reducem mai degrabă fermitatea. Politica monetară rămâne, comparativ, fermă”, a afirmat Mugur Isărescu.

Banca Naţională a Românei a decis în cadrul ultimelor şedinţe ale Consiliului de Administraţie reducerea dobânzii de politică monetară, din iulie şi august, cu câte 0,25 puncte procentuale, ajungând la 6,50% în prezent.