Diplomacy 61Politic

Declarație de presă a Ministrului Afacerilor Externe, doamna Luminița Odobescu – în marja participării la ANTALYA Diplomacy Forum 2024

Declarația de presă acordată AY MEDIA de Ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu în marja participării la ANTALYA DİPLOMACY FORUM 2024 : 

” Sunt bucuroasă că particip astăzi la ediția din acest an a Antalya Diplomacy Forum, consider că este o platformă importantă pentru a schimba idei şi a discuta cu mai mulți miniștri de externe din regiune, dar si de pe alte continente cum ar fi: multiplele crize, conflictul militar dintre Ucraina și Rusia, criza din Orientul Mijlociu și, bineînțeles,chestiuni de securitate la Marea Neagra, toate acestea reprezantând un mare interes pentru noi.

Astăzi,  voi participa la un panel privind securitatea la Marea Neagra şi cooperarea regională, pentru noi situația din regiunea Mării Negre este preocupantă și în acest cadru aș vrea să aduc în prim-plan cooperarea existentă între România,Turcia și alți parteneri, precum Bulgaria.

Antalya Diplomacy Forum reprezintă o bună platformă de discuție, unde ne putem expune punctele de vedere față de subiectele actuale de interes major: securitatea la Marea Neagră , Războiul de agresiune dus de Rusia împotriva Ucrainei, de asemenea, chestiuni bilaterale au loc pe agenda acestui forum, făcând aici referire la dialogul important si relația excelentă pe care o avem cu Turcia.

Am fost deosebit de încâtantă să îl am oaspete la București pe colegul meu, minstrul de externe al Turciei Hakan Fidan, am discutat împreună cu el în detaliu, nu numai cooperarea politică,Turcia fiind atat un partener economic cheie, cât și principala piața de export în afara Uniunii Europene. Există 18.000 de companii turcești active în România, anul precendent am atins o cifra-record în materie de schimburi comerciale de peste 10 miliarde USD . Am discutat despre oportunități de cooperare în diverse sectoare precum cel energetic,al sănatății și al infrastructurii. De asemenea, în contextul parteneriatului strategic am discutat despre o primă reuniune a Consiliului de Cooperare la nivel înalt într-un cadru nou, inovativ, care permite celor două Guverne să discute proiecte comune în cele două domenii.

Totodată, fiind state membre NATO, ambele țări,  ne coordonăm  în ceea ce privește canditatura Turciei la Uniunea Europeană , România, dintotdeauna, a sprijinit acest proces. Consider că este imperios ca țarile din jurul Mării Negre, mai ales la momentul actual, în situații dificile, să coopereze și să-și stabilească obiective comune. ”