Obiectivul României este ca, în 2026, să adere la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), a declarat, sâmbătă, la Forumul oraşelor mici din România, secretarul general al Guvernului, Mircea Abrudean.
El a subliniat că, după aderarea României la Uniunea Europeană ÅŸi NATO, integrarea în OCDE este „cel mai important obiectiv de Å£ară”, iar, în momentul în care Å£ara noastră va deveni membru al acestei organizaÅ£ii, „oraÅŸele mici vor putea beneficia direct de expertiza ÅŸi know how-ul oraÅŸelor din alte state membre” ÅŸi „vor putea prelua din metodele ÅŸi soluÅ£iile de servicii publice inovative”.
„Cel mai mare beneficiu al aderării la OCDE îl reprezintă investiÅ£iile străine directe. Orice investitor va avea garanÅ£ia unei economii performante ÅŸi a unei administraÅ£ii la cele mai înalte standarde de eficienţă. De investiÅ£ii aveÅ£i cea mai mare nevoie, pentru că acestea aduc dezvoltare, locuri de muncă ÅŸi bunăstare”, a afirmat Abrudean.
Pe de altă parte, el consideră că despre subiectul aderării la OCDE „se vorbeÅŸte prea puÅ£in în România”, deÅŸi este vorba despre „un club de elită al economiilor mondiale”.
„Este vorba de 38 de state, cu cele mai puternice economii ale lumii, care, împreună, înseamnă peste 70% din comerÅ£ul ÅŸi serviciile la nivel mondial ÅŸi peste 90% din investiÅ£iile străine directe. (…) Ca să ne facem o idee despre ceea ce înseamnă credibilitatea ÅŸi garanÅ£ia standardelor OCDE pentru investitori, în anul 2022 România a deschis oficial procesul de aderare la acest for, în luna ianuarie. Totalul investiÅ£iilor străine directe în anul 2022 a fost de aproape 11 miliarde de euro, o cifră record, mai mare cu două miliarde de euro decât în anul 2008, an istoric de referinţă până la acel moment, pentru investiÅ£iile străine directe”, a adăugat secretarul general al Guvernului.