CulturăInterviurile AY

Interviu cu Ramona Bălășcuță, Directorul Muzeului Geologic Național

Directorul Muzeului Geologic Național, Ramona Bălășcuță ne-a acordat un interviu în care ne împărtășește detalii despre un proiect unic în România, care face muzeul accesibil pentru copiii cu tulburări din spectrul autist (TSA). Vorbim despre inițiativa „Explorăm împreună la muzeu”, implementată în parteneriat cu Asociația Help Autism, ce promovează incluziunea și diversitatea culturală. În plus, aflăm cum s-a transformat muzeul de-a lungul timpului, răspunzând nevoilor unui public tot mai divers, și cum contribuie la conservarea patrimoniului geologic al României, rămânând un reper educațional și cultural în peisajul muzeal românesc.

Aylin Asan: Începând cu data 30 septembrie a.c. Muzeul Geologic Național devine primul muzeu din România accesibilizat pentru copiii cu tulburări de spectrul autist. Ne puteți da mai multe detalii despre acest proiect?

Ramona Bălășcuță: Accesibilizarea muzeelor, pentru copiii cu tulburări de spectrul autist (TSA) şi nu numai, este un pas important spre o societatea mai echitabilă, mai empatică.

Proiectul „Explorăm împreună la muzeu” este implementat de Asociația Help Autism, în parteneriat cu Autoritatea Națională pentru Protecția Persoanelor cu Dizabilități, iar eu am certidudinea că va conduce la asigurarea accesului egal la educaţie, cultură şi ştiinţă, acesta fiind dezideratul nostru, al celor la Muzeul Geologic Naţional.

Ne vom uni forțele cu cele ale partenerilor, pe care îi felicit pentru demersul unic, şi vom promova încluziunea şi diversitatea culturală, asigurând de toată deschiderea în generarea unor exemple de bună practică.

Prin această inițiativă, Muzeul Geologic Național din București devine primul muzeu din România care implementează măsuri specifice pentru a facilita accesul copiilor cu tulburări de spectrul autist (TSA) la experiențe culturale.

Mai clar, la muzeu, vor exista:

  • Hărți senzoriale detaliate: ghiduri vizuale care identifică zonele liniștite și cele cu potențial de suprastimulare, facilitând orientarea în muzeu.
  • Rucsacuri personalizate: echipate cu instrumente de comunicare, căști antifonice, ochelari de soare și jucării senzoriale, aceste rucsacuri oferă copiilor cu TSA instrumentele necesare acomodarii senzoriale.
  • Tururi ghidate adaptate: Experiențe muzeale personalizate, concepute special pentru a răspunde nevoilor copiilor cu autism, cu un ritm si explicatii adaptate.
  • Personal instruit: Angajații muzeului vor fi consiliati pentru a interacționa cu copiii cu autism într-un mod eficient și empatic.
  • Spații de relaxare: Zone special amenajate unde copiii se pot retrage pentru a se relaxa și echilibra.

Aylin Asan: Care este misiunea și viziunea Muzeului Geologic Român în peisajul muzeal românesc? Cum a evoluat muzeul de-a lungul timpului, de la înființarea sa până în prezent?

Ramona Bălășcuță: Misiunea și viziunea M.G.N. reflectă angajamentul instituției de a fi un centru de excelență în educație, cultură, cercetare și conservare, precum și un promotor al conștientizării și aprecierii patrimoniului geologic, intenționând să devină un model de urmat în conservarea patrimoniului geologic național și în educația publicului de toate vârstele.

Amenajat în clădirea istorică a Institutului Geologic al României (1906), Muzeul Geologic a fost deschis publicului în anul 1990 fiind depozitarul unui patrimoniu de peste 80.000 de eşantioane ce ilustrează domeniile principale ale geologiei.

La înfiintarea Institutului Geologic al României, chiar prin regulamentul de funcţionare, semnat de regele Carol I la 19 iunie 1906, se prevedea: „se vor alcătui colecţiuni de roci şi minerale din ţară care, cu învoirea directorului vor putea fi vizitate şi consultate de public”.
Asăzi muzeul se prezintă cu o ofertă culturală, educațională și științifică mult îmbunătaţită, devenind dinamic și deschis tututor categoriilor de public. Suntem un hub educațional, generăm conferințe tematice, ghidaje de specialitate, expoziții temporare si îmbogățim constant colecțiile de bază cu eșantioane noi.

Aylin Asan: Cum s-au schimbat preferințele și așteptările publicului vizitator în ultimii ani și cum se adaptează muzeul la aceste schimbări?

Ramona Bălășcuță: În ultimii ani, preferințele și așteptările publicului vizitator au  evoluat semnificativ, fiind influențate de factori precum tehnologia, schimbările socio-economice și dorința de experiențe mai interactive și personalizate.

Muzeul Geologic Național se adaptează constant prin implementarea de expoziții interactive, ateliere și activități hands-on care permit publicului să interacționeze direct cu exponatele. Oferim oportunități de socializare și învățare, accesibilitate și incluziune, evenimente și programe comunitare, încercând să rămânem relevanți și atractivi.

Aylin Asan: Mi-aș dori să trecem în revistă care au fost cele mai marcante evenimente, expoziții, etc. organizate de Muzeul Geologic Național?

 Ramona Bălășcuță: În data de 14 martie 2024, în holul central al Muzeului Geologic Național din București, a fost deschis oficial “2024 Anul Omagial Marcian Bleahu”! Am marcat, împreună cu personalităţi din lumea ştiinţifică, 100 de ani de la nașterea remarcabilului geolog, speolog, geograf, alpinist, explorator, scriitor și politician româ, care a condus instituţa noastră.

În tot acest an, evenimentele, expozițiile, proiectele au avut rolul de a promova un domeniu deosebit de important pentru România.

De exemplu, în fiecare lună din anul 2024, alături de colegii mei cercetători, asistenți de cercetare, muzeografi, mineralogi, paleontologi, gemologi prezentăm publicului, în holul principal al muzeului, pe rând, două exponate remarcabile, fiecare cu istoria și povestea ei geologică sub egida unui proiect de promovare a MGN – Vorbind Geologie, limba Științei Pământului!

Mi-am propus, astfel, scoaterea la lumină a unui număr 24 de eșantioane emblematice aflate în colecțiile Muzeului Geologic Național, colecții care nu au fost expuse și care sunt destinate strict zonei de cercetare.

Încercăm să vorbim geologie, simplu și frumos așa cum ne transmit eșantioanele pe care le vom prezenta, din dorința de a vă lansa o invitație „altfel” să treceți pragul muzeului din Șoseaua Kiseleff, Nr 2.

 Aylin Asan: Cum contribuie muzeul la conservarea patrimoniului natural geologic al României?

Ramona Bălășcuță: Muzeul joacă un rol important în conservarea patrimoniului geologic al României prin prisma colecţiilor impresionante pe care le administrează din domeniile  mineralogie, petrografie și zăcăminte minerale, fosile, (inclusiv specii descoperite pentru prima dată pe teritoriul României).

Mai mult, ca Instalaţie Obiectiv Special de Interes Naţional aflat în structura organizatorică a Institutului Geologic al României – INCD în domeniul geologiei, geofizicii, geochimiei şi teledetecţiei, echipa de cercetare a muzeului studiază și documentează diversitatea patrimoniului geologic al României, cercetările contribuind  în mod activ la conservarea și protejarea acestuia. De asemenea, administrează și contribuie la valorificarea colecțiilor din Litoteca Națională.

Totodată, considerăm utilă colaborarea cu alte instituții culturale și științifice, atât la nivel național, cât și internațional, pentru a promova schimbul de cunoștințe și resurse necesare pentru conservare.

Aceste eforturi fac din instituția noastră un actor cheie în protejarea și mai ales  promovarea patrimoniului geologic.

 Aylin Asan: Ce proiecte pregătește MGN pentru perioada următoare?

Ramona Bălășcuță: Sunt încântată să vă vorbesc despre viitoarele evenimente programate la muzeul din Șoseaua Kiseleff, numărul 2, unde, alături de întreaga echipă, vă aștept.

  • Descoperind Universul” o expoziție unde publicul larg va fi familiarizat cu concepte avansate precum fizica cuantică, structura fundamentală a materiei și implicațiile cercetării fundamentale pentru dezvoltarea tehnologiilor diverse, inclusiv în domenii precum energia solară și tehnologiile informaționale şi unde, începând cu 5 octombrie 2024, vom promova contribuțiile remarcabile ale cercetării românești pe plan internațional, cu un accent deosebit pe participarea României la experimentele de la Large Hadron Collider (LHC) și în cadrul proiectului ALICE (A Large Ion Collider Experiment).
  • Expoziția „Arta colecționarului în sistematica minerală”, dedicată memoriei arhitectului și colecționarului Neculai Pașcanu, cuprinde aproximativ 500 de eșantioane reprezentând cca. 300 de specii minerale şi demarează în 11 octombrie 2024.
  • Epozniţia cu vânzare de cristale bijuterii, pietre semipreţioase are are ca tematică Topazul este programată să se desfăsoare in curtea muzeului între 11 şi 13 octombrie 2024, aflați informații despre Tapas (Foc) cu duritate 8” de pe pagina de socializare a muzeului si geology.ro.
  • Mai mult noul, Pachet de Programe Educaţionale MGN pentru anul 2024-2025 devine activ în luna octombrie și pune accent pe 8 teme de impact pentru procesele de formare a noilor generații.

Interviu realizat de Aylin Asan.